Tamil Nadu 4th Standard English Book Back Solution | Do It Yourself | Lesson 2-1

Lesson.2 My Hobbies

Do It Yourself Book Back Answer

Lesson.2.1> My Hobbies – Do It Yourself

My Little Pictionary

Do It Yourself - My Little Pictionary Hem (v) fold and sew the edge of a cloth
Do It Yourself - My Little Pictionary Mermaid (n) a mythological creature with a woman’s head and upper body and a tail of a fish.
Do It Yourself - My Little Pictionary Earthworm (n) a warm that lives in the ground
Do It Yourself - My Little Pictionary Fry (n) baby of a fish
Do It Yourself - My Little Pictionary Angling (n) fish with a rod and line

Let Us Learn

Do It Yourself - Let Us Learn Hi, I am Vinoth.

When I was young, my parents and other elders did everything for me. Now

  • I wash my own clothes.
  • I fold all clothes neatly.
  • I love to do my work on my own.
  • I am a DIY kid.
Okay… Let me introduce my friends and their hobbies.
Do It Yourself - Let Us Learn Hi, I am Rosy.

  • I learnt to ride a bicycle when I was 9 years old.
  • I ride my bicycle every day.
  • I enjoy cycling.
Do It Yourself - Let Us Learn Hi, I am Megalai.

  • I swim with elders in a well.
  • I compete with them.
  • I am fond of swimming.
Do It Yourself - Let Us Learn Hi, I am James.

  • I have my own garden.
  • I water it every day.
  • I love gardening
Do It Yourself - Let Us Learn Hi, I am Aliya.

  • I sew my torn clothes.
  • I hem the border.
  • I am always keen to stitch
Do It Yourself - Let Us Learn Hi, I am Raju.

  • I help by cleaning grains and cereals.
  • I am good at cooking.
  • I like slicing, cutting or chopping fruits and vegetables.
  • I prepare a few simple dishes.

Glossary

  • DIY kid – Do It Yourself kid. Someone who does any work on their own
  • sew – making stitches with a needle
  • cereals – grains used for food
  • slicing – cut into slices
  • neat – clean
  • ride – drive
  • compete – fight

Let Us Understand 

A. Match their hobbies

Do It Yourself Match their hobbies

B. Choose the correct answers.

1. ________ is a Do It Yourself kid.

  1. Amuthan
  2. Vinoth 
  3. Arasan

Ans : Vinoth

2. Rosy ________ a bicycle.

  1. rides
  2. folds
  3. swims

Ans : rides

3. Raju loves ________.

  1. cycling
  2. driving
  3. cooking

Ans : cooking

C. Answer the following questions.

1. Who sews the cloth?

Aliya sews the cloth.

2. What does Megalai do with elders?

Megalai swims with elders.

3. How does Raju help his mother? How?

Raju helps by cleaning grains and cereals. He prepares a few simple dishes.

4. What does DIY kid refer to?

DIY refers to Do It Yourself.

5. What is your hobby?

My hobby is collecting stamps.

Additional

Answer the following questions.

1. Who hems the border?

Aliya hems the border.

2. Who is good at cooking?

Raju is good at cooking.

3. Who owns a garden?

James owns a garden.

Let Us Build

Do It Yourself - Let Us Build - Homophones

Some words sound the same but their spelling and meaning are different. Such words are called homophones. There are many homophones.

Do It Yourself - Let Us Build - Homophones

A. Look at the picture and tick the correct word.

Deer Dear I Eye
By Buy Meat Meet
Waste Waist Right Write

B. Connect and write the homophones in the box.

C. Write the homophone for the given word and draw the picture.

Do It Yourself - Write the homophone for the given word and draw the picture

D. Pick out the correct option from the given homophones.

1. I saw a ____________ (be / bee) on the flower.

Ans : bee

2. The wind ___________ (blew / blue) off the leaves.

Ans : blew

3. What did you ___________ (buy / by) at the store?

Ans : buy

4. You should never __________ (lye / lie) to your parents.

Ans : lie

5. The driver applied the __________. (brake / break)

Ans : break

6. It is illegal to ________ drugs. (cell / sell)

Ans : sell

7. Come _________. (hear / here)

Ans : here

8. Don’t ________ on the wall. (right / write)

Ans : write

Some Useful Pages

Leave a Comment