Tamil Nadu 4th Standard English Book Back Solution | A Voyage | Lesson 3-3

Lesson.3 Time for a Journey

Bujju's Brave Adventure Book Back Answer

Lesson.3.3> Time for a Journey – Bujju’s Brave Adventure

A. Choose the correct answer.

1. Bala and Janani acted like the ________.

  1. lion
  2. monkey
  3. tiger

Ans : monkey

2. Appu felt hungry and ate a ________.

  1. guava
  2. mango
  3. banana

Ans : guava

3. All the children wished to go to the ________.

  1. park
  2. beach
  3. waterfall

Ans :  waterfall

4. ________ helped Bujju to reach his family.

  1. footprints
  2. sound
  3. shadow

Ans : footprints

B. Answer the following yes or no questions.

1. Did Appu share guava?

No, Appu did not share guava.

2. Did all visit the waterfall?

No, all children did not visit the waterfall.

3. Did Bujju realise his mistake?

Yes, Bujju realised his mistake.

Additional

Answer the following yes or no questions.

1. Did Appu get hiccups?

Yes, Appu got hiccups.

2. Did Bala feel hungry?

Yes, Bala got hungry.

Let Us Read Aloud

A. Read the passage three times and colour a cup for each time.

There is a table under a tree. A man with a big hat and a hare with long ears are sitting. A young girl is sitting between them. There are many cups on the table. The girl has a cup in her hand, and the man has a pot in his hand. It seems like they are having tea. Yes, they are having tea at the tea party in Wonderland. The girl is Alice, and she is in Wonderland.

Bujju's Brave Adventure Read the passage three times and colour a cup for each time

B. Answer the following questions.

a. What is the name of the girl?

The name of the girl is Alice.

b. Where does the scene take place?

The scene takes place in Wonderland.

c. What party is that?

It is a tea party.

d. What does the man have?

The man has a pot in his hand.

C. Choose the correct picture for the passage.

Bujju's Brave Adventure Choose the correct picture for the passage

Let Us Write

Bujju's Brave Adventure Write some sentences about the picture This, it, is, tastes, smells, mango, yellow, fresh, sour, juicy.
  • This is a mango.
  • It is yellow.
  • It is juicy.
  • It tastes sour.
  • It smells fresh.

Write some sentences about the picture.

Bujju's Brave Adventure Write some sentences about the picture This, it, is, tastes, smells, mango, yellow, fresh, sour, juicy.
  • She is a beautiful girl.
  • She has long hair.
  • She wears a pink pant and blue shirt.
Bujju's Brave Adventure Write some sentences about the picture It, is, has, walks, elephant, legs, tusk, trunk, big, long, slowly, strong.
  • It is an elephant.
  • It has long tusks, trunk and strong legs.
  • It walks slowly.
  • It is strong

I Can Do

A. Choose the correct option.

1. Robinson named the boy ________.

  1. Sunday
  2. Friday
  3. Monday

Ans : Friday

2. ________ was with Robinson.

  1. dog
  2. tiger
  3. lion

Ans : dog

3. Robinson sailed England after ________ years.

  1. 25
  2. 28
  3. 30

Ans : 28

B. Divide the following words.

  • circle – cir/cle
  • man – man
  • butter – but/ter
  • hotel – ho/tel

C. Write the word under the correct group and divide it.

bullet candle bat
title ball tiffin
Bujju's Brave Adventure - Write the word under the correct group and divide it Bujju's Brave Adventure - Write the word under the correct group and divide it Bujju's Brave Adventure - Write the word under the correct group and divide it
bat Tif/fin Ca/ndle
ball Bul/let Ti/tle

D. Recite the poem ‘A Voyage’ with correct intonation.

E. Match the rhyming words.

1. pale a. knows
2. boat b. gale
3. goes c. goat
Ans : 1 – b, 2 – c, 3 – a

F. Fill in the blanks with and, but, or.

a. Do you like apple ____ orange?

Ans : or

b. He has bat _____ ball.

Ans : and

c. He is rich _____ he looks simple.

Ans : but

Some Useful Pages

Leave a Comment