Tamil Nadu 4th Standard English Book Back Solution | A Lesson to save | Lesson 2-1

Lesson.2 Savings

A Lesson to save Book Back Answer

Lesson.2.1> Savings – A Lesson to save

My Little Pictionary

A Lesson to save - My Little Pictionary Fungus(n) spongy living things that live on other living things
A Lesson to save - My Little Pictionary Granary(n) place where grains are stored
A Lesson to save - My Little Pictionary Piggy Bank(n) a money box, shaped like a pig
A Lesson to save - My Little Pictionary Larder(n) a room or large cupboard for storing food
A Lesson to save - My Little Pictionary Burrow(n) a hole or tunnel dug by a small animal

Glossary

  • digging – break up and move earth
  • traps – enclosure designed to catch and retain animals
  • Paralyze – incapable of movement
  • sap – plant fluid
  • glance – look
  • reply – answer
  • yell – shout
  • thoughful – think about something

Let Us Understand

A. Say whether the statements are True or False.

1. Amir left the tap opened earlier. 

Ans : True

2. Amir switched off the fan when he walked out.

Ans : False

3. Moles trap worms and store them.

Ans : True

4. Leafcutter ants grow fungus.

Ans : True

5. Amir realised his mistakes.

Ans : True

B. Choose the correct option.

1. Moles dig __________ to catch worms.

  1. worm trap
  2. tunnel
  3. burrows

Ans : worm trap

2. Leafcutter ants can carry leaves that weigh __________ times of their body weight.

  1. two
  2. twenty
  3. thirty

Ans : twenty

3. Moles bite and __________ the worms.

  1. eat
  2. store
  3. paralyze

Ans: c) paralyze

4. Leafcutter ants drink __________.

  1. leaf sap
  2. honey
  3. dew

Ans : leaf sap

5. Humans give importance to save __________.

  1. food
  2. money
  3. water

Ans : money

C. Answer the questions.

1. Why should we close the tap after using it?

We should close the tap so that we can save water for the future generation

2. Where do the moles save their food?

The moles share its food in the ‘larder’ of the tunnel.

3. Why do the leafcutter ants grow the fungus?

They grow fungus to feed the ant larvae.

4. List the things that humans should save.

We should save water, food and electricity.

5. What are things that we can save? Why should we save them?

We can save water, food, electricity, forest and fuel. We should save them because future generations would also need them to live happily.

Let Us Build

A Lesson to save - Let Us Build - Arrange

A. Match the following and write the new word.

A Lesson to save - Match the following and write the new word

1. pre continue Ans : preview
2. dis familiar Ans : discontinue
3. un open Ans : unfamiliar
4. re view Ans : reopen

B. Tick the correct prefix and write the new word.

A Lesson to save - Tick the correct prefix and write the new word Un Pre
Ans : Unhappy
Dis Pre
Ans : Preread
A Lesson to save - Tick the correct prefix and write the new word Re Dis
Ans : Dishonest
A Lesson to save - Tick the correct prefix and write the new word Un Re
Ans : Remix

C. Add a prefix to each word so it matches the new definitions.

prefix
un re dis pre
root word
lucky check view approve

1. Make sure the things are correct _________

Ans : precheck.

2. A person who got no luck _________

Ans : unlucky.

3. Do not approve _________

Ans : disapprove.

4. A chance to view before _________

Ans : review

 

Some Useful Pages

Leave a Comment