Tamil Nadu 4th Standard English Book Back Solution | The Mistaken Plate | Lesson 1-3

Lesson.1 The Best Policy

The Mistaken Plate Book Back Answer

Lesson.1.3> The Best Policy – The Mistaken Plate

A. Choose the best answer.

1. The merchants sold things made of ________.

  1. gold
  2. silver
  3. brass

Ans : brass

2. The grandmother had kept the plate in memory of her ________.

  1. son
  2. husband
  3. daughter

Ans : husband

3. In real the plate was made of ________.

  1. gold
  2. silver
  3. brass

Ans : gold

4. The merchant paid ________ to the boatman.

  1. ten rupees
  2. eight rupees
  3. three gold coins

Ans : eight rupees

5. Secondly the greedy merchant is ready to offer ________.

  1. ten rupees 
  2. twenty rupees
  3. horse

Ans : ten rupees

B. Whose words are these? Name the character.

1. “Utensils made of brass and tin for sale!” ___________.

Ans : The Merchant

2. “I am not rich enough to buy this plate. This is a gold plate.” ____.

Ans : The Honest Merchant

3. “We do not have money to buy anything.” ___________.

Ans : Ammama

C. Answer the following questions.

1. Who lived in the old house?

A woman and her grand daughter lived in the old house.

2. Why did the greedy merchant get angry?

The greedy merchant got angry because the golden plate was not even one rupee worth.

3. Name the things that good merchant offered for the plate

The little girl took some dishes of her choice but, the merchant was not happy. So, he gave all his money, his donkey, his cart and his wares to Ammama.

4. What will you do if you have a gold plate?

If I had a gold plate, I would keep it safe.

Additional

1. Why did the grandma keep the plate safe?

The grandmother had kept the plate safe in memory of her husband.

2. What did the greedy merchant do with the plate?

The man took the plate and scratched it with a needle.

3. What was the reaction of second merchant after seeing the golden plate?

The second merchant after seeing the golden plate said that he was not rich enough to buy that.

Let Us Read Aloud

Read the passage and colour one bag each time you read.

There lived a poor but an honest farmer in a village. He supported himself, his wife and seven children using his small piece of land.

One day while he was walking in his field, he found a bag of gold.

He took it home and showed it to his wife. His wife told him to keep some of the gold. He told his wife that honesty is the best policy. He tried to find the person who lost it.

At last, he found that the owner of the bag and gave it back. The rich man took the bag and thanked him.

The Mistaken Plate - Let Us Read Aloud

Read the above passage carefully and answer for the following questions.

1. What did the farmer find in the field?

  1. a bag full of gold
  2. a bag full of money

Ans : a bag full of gold

2. What is the main idea of the story?

  1. farmer
  2. honesty

Ans : honesty

Let Us Write

 

Miss Meena has asked the class to write a story as a project. Let us see what the children in her class are doing.

Ravi : Hi! How are you?

Glory: I am good. And you?

Ravi : I am fine. Is your project ready?

Glory: Yes, it is. What about yours?

Ravi : I have not done it yet. Can you give me some ideas for it?

The above structure of talking is called a dialogue. In today’s class we will learn to write dialogues.

  • Step 1: Look at the question and understand the topic.
  • Step 2: Read the dialogues and understand what they are talking.
  • Step 3: Think what you will say if you were talking.
  • Step 4: Write it.

What will Glory say? Do you think you can help Glory by giving some ideas to Ravi?

Glory : You can write a story about the king and the Minister.

Ravi : Great idea! Thank you!

Glory : Thank you Ravi.

Can we try to complete another dialogue now?

Rathi is visiting a shop to buy a pen. Let us try and complete the dialogues between her and the shopkeeper.

Rathi : Hi Akka!

Shopkeeper : Hi! How can I help?

Rathi : I need a pen.

Shopkeeper : Sure. Which colour?

Rathi : Give a blue pen.

Shopkeeper : Do you need a ten rupee pen or a five rupee pen?

Rathi : Give me the ten rupee pen.

Shopkeeper : Do you want anything else?

Rathi : Nothing else.

Shopkeeper : Thank you. Goodbye.

Rathi : Welcome.

A. Choose the word with same meaning.

1. Foot hills – ________.

  1. mountain
  2. small hills
  3. low hill at bass

Ans : low hill at bass

2. Kingdom – ________.

  1. country
  2. field
  3. land

Ans : country

B. Tick the correct one.

The Mistaken Plate - Tick the correct one bray – chatter – mew

Ans : chatter

The Mistaken Plate - Tick the correct one roar – hum – trumpet

Ans : trumpet

The Mistaken Plate - Tick the correct one crow – hiss – bleat

Ans : crow

B. Name the animal and sound it makes.

The Mistaken Plate - Name the animal and sound it makes I am _____.

Ans : a dog

I _____.

Ans : bark

The Mistaken Plate - Name the animal and sound it makes I am _____.

Ans : a snake 

I _____.

Ans : hiss

The Mistaken Plate - Name the animal and sound it makes I am _____.

Ans : a lion

I _____.

Ans : roar

D. Match the rhyming words.

The Mistaken Plate - Match the rhyming words

1. say a. fall
2. go b. day
3. all c. grow
Ans : 1 – b, 2 – c, 3 – a

E. Fill in the blanks with a, an and the.

The Mistaken Plate - Fill in the blanks with a, an and the ______ Himlayas

Ans : The

The Mistaken Plate - Fill in the blanks with a, an and the

______ Vaigai 

Ans : The

The Mistaken Plate - Fill in the blanks with a, an and the _____ old man

Ans : An

The Mistaken Plate - Fill in the blanks with a, an and the

______ Sun

Ans : The

 

Some Useful Pages

Leave a Comment