Tamil Nadu 4th Standard English Book Back Solution | The Painter | Lesson 2-2

Lesson.2 Creativity Around Me

The Painter Book Back Answer

Lesson.2.2> Creativity Around Me – The Painter

Glossary

  • bend – shape into a curve.
  • strokes – gentle movement of hand.
  • chokes – stops.
  • dip – put something in liquid.

A. Name the pictures and match it with the rhyming words.

The Painter - Name the pictures and match it with the rhyming words

hill dancer
brush floor
shore will
panther rush
Ans : 1 – c, 2 – d, 3 – b, 4 – a

B. Answer the following questions.

1. What does she paint?

She paints a panther

2. Does the brush bend to her will?

Yes, the brush bends to her will.

3. How does she move the brush?

She moves it like a dancer.

Additional

1. How does her canvas look like?

Her canvas used to be colourless.

2. Where does she sit?

She sits on the cold mud floor.

3. How does the paint flow?

The flow of paint is smooth and it never chokes.

Let Us Know

The Painter - Let Us Know

The rabbit has long ears.

The word long tells what kind of ears the rabbit has.

long describes the rabbit’s ears.

The Painter - Let Us Know

The house is green.

The word green tells us the colour of the house.

Green describes the house’s colour.

The Painter - Let Us Know

Kasthuri has three colourful balloons.

Three and colourful tells us more about noun baloon.

Three describes number and colourful describes quality.

Words that describe noun are called adjectives.

The adjectives give more detail about the noun’s size, shape, colour and count.

A. Match the adjective with the appropriate picture.

The Painter - Match the adjective with the appropriate picture

B. Use the picture and the words to write the adjective.

The Painter - Use the picture and the words to write the adjective long  1. The giraffe is ______

Ans : tall.

round 2. Its neck is ________.

Ans : long

short 3. Its eyes are _______.

Ans : round

yellow 4. Its skin is ______.

Ans : yellow

tall 5. Its tail is _______.

Ans : short

The Painter - Use the picture and the words to write the adjective soft 1. The are ______birds.

Ans : three

small 2. The bird’s feather is very_____.

Ans : soft

blue 3. The colour of the birds is _____

Ans : blue

three 4. It s skin is ______

Ans : small

hungry 5. The babies are __________

Ans : hungry

C) Use adjectives you think for each of these words. You can write more than one adjectives.

Clever stormy beautiful
dusty good hot
bright cloudless honest
lovely fat tall

1. a_____________ boy.

Ans : clever

2. a_____________ wind.

Ans : storm

3. a_____________ flower.

Ans : beautiful

4. a_____________ friend.

Ans : good

5. a_____________ sun

Ans : bright

D) Match each sentence to the correct picture by writing the number in the box.

  1. A brown and white puppy is having fun.
  2. Wild animals are in the thick forest.
  3. A cute boy is painting with green colour.
  4. A naughty boy is riding horse with his sleepy dog

Ans :

3. A cute boy is painting with green colour.
4. A naughty boy is riding horse with his sleepy dog
1. A brown and white puppy is having fun.
2. Wild animals are in the thick forest.

The Painter - Match each sentence to the correct picture by writing the number in the

Let Us Listen

Listen to the audio and tick true or false.

1. It is a breakable pencil.

Ans : False

2. It has double spring mechanism.

Ans : True

3. It absorbs the pressure.

Ans : True

4. You can’t hold the pencil hard.

Ans : False

5. It gives confident and peace of mind.

Ans : True

Let Us Speak

Borrowing a book from public Library.

The Painter - Borrowing a book from public Library

Librarian : How can I help you?

Myself : I couldn’t find the book I was looking for.

Librarian : Did you search the correct shelf?

Myself : Yes. It should have been there, but it isn’t.

Librarian : Someone may have taken it.

Myself : Will you be getting another copy anytime soon?

Librarian : I’m sure we will.

Myself : Would you be able to reserve it for me?

Librarian : I will reserve it.

Myself : Thank you very much.

 

Some Useful Pages

Leave a Comment